+36 30 470 8181
időpontot foglalok

Szempilla kisokos

Szempilla kisokos

Összefoglalónk alapján könnyedén eligazodhatsz az eszközök, eljárások és szolgáltatások között.

Szia!

Bogi vagyok, kozmetikus. A szakma megszerzését követően szinte azonnal kiválasztottam a számomra legszimpatikusabb irányt, az esztétikát, azon belül is a szemöldök és szempilla stylingot.

Ebben a posztban szeretném ismertetni a szempillát érintő eljárásokat egy kis történelemmel vegyítve!

Őszintén remélem, hogy segíthetek eligazodni és érdekességeket felfedezni. Jó olvasást!

Szia!

Bogi vagyok, kozmetikus. A szakma megszerzését követően szinte azonnal kiválasztottam a számomra legszimpatikusabb irányt, az esztétikát, azon belül is a szemöldök és szempilla stylingot.

Ebben a posztban szeretném ismertetni a szempillát érintő eljárásokat egy kis történelemmel vegyítve!

Őszintén remélem, hogy segíthetek eligazodni és érdekességeket felfedezni. Jó olvasást!

Mi nők, mindig is a szépségünk kiemelésére törekedtünk. Már az ókori egyiptomiak is sminkelték a szemkörnyéküket. Nem csak esztétikai szempontból, vallási és társadalmi jelentése is volt! Nem csoda, hogy mára már egész iparág épült köré.

Elsőkörben, ami említésre méltó a témánk kapcsán, az a szempilla spirál. Kisebb-nagyobb kihagyásokkal mindig is jelen volt az ókor óta, de igazán az 1910-es éve közepén kezdte meghódítani a világ minden szegletét. Mai napig használatos és közkedvelt, de sokan csak levesznek egy szimpatikus terméket a pultról, ami nem mindig célratörő. Haszálatukkal a szempillák végei is színezettek leszek, valamint ad egy tartást a szálaknak. Azonban a pillák épsége érdekében kötelező lenne minden alkalommal lefekvés előtt megfelelő termékkel lemosni, mert a szempilla siprál által képzett filmréteg megkeményedik a pillákon és törékennyé teszi azokat, szó szerint letörhetnek a pilláink!

A spirálokkal közel egy időben az egyszerű, szintén ma is használatos szempilla göndörítő eszközök is megjelentek, amik úgy 12 órán át nyújtanak eredményt. A nem megfelelő gumírozás és/vagy erős szorítása levághatja a szempilla szálakat.

Szorosan ezek után már érkeztek is az első, kezdetleges műszempillák (ezek korszerűsített változatban szintén megtalálhatóak a mai drogériák polcain): a soros műszempillák. Ma már főképp műanyagból készülnek, régebben viszont emberi hajszálakból vagy állatszőrből fűzték/varrták. Nehéz volt a szemformához igaztani, volt aki inkább tincsekből készítettek csábos tekintet: azaz megjelentek a tincses műszempillák is. Negatívumuk, hogy rettentő nehezek a természetes szempilla szálaknak: elgyengítette, megritkította, vagy akár teljesen kikoptatta őket. Alkalmi használatuk viszont tökéletes választás lehet! Sminkesek nagy segítője menyasszonyi sminkeknél, alkalmi sminkeknél és versenymunkáknál.

Időközben megjelent a kozmetikákban a tartós szempilla festés is, ami lehetővé tette, hogy a világos szempillájú hölgyek is sötét barna vagy fekete szempillákat élvezhessenek hosszútávon is sminkelés nélkül.

Igen ám, de nekünk sosem elég! Végre kényelmes, szép sötét, és tartós is, de nem elég íves! A nagy dauer korszakban létrejött a szempilla dauert is, más néven a tartós szempilla göndörítést. Az erős vegyszerek miatt sajnos egy időben festeni és göndöríteni nem lehet a szempillákat, és az ív kialakítására szolgáló úgy nevezett roller sem minden szemformához passzol: könnyedén elcsúszik, és így már nem megfelelő ívet alakíthat ki.

A 2000-s években szinte berobbant a szálas műszempilla, ami ezzel át is vette a mezőny élét a fent említett eljárásokkal szemben. (A különböző műszempillákról későbbi posztban olvashatsz.) Tartós és kényelmes viseletük miatt hamar népszerűvé vált, eleinte csak a hírességek, majd szinte mindenki számára, de sokan elfelejtik, hogy ez ma is egy luxus szolgáltatásnak számít! Nézzünk meg néhány miértet:

  • Nincs lehetőség otthon megoldani, ugyanis minden esetben 1 természetes szempilla szálra kerül fel a műszempilla igen közel a szemhéjhoz.
  • A szálankéti építés hosszú időbe telik (ez a természetes szempilla állománytól nagyban függ, körülbelül 90-120 perc, de akár több is előfordulhat.)
  • A tartósság érdekében felhasznált ragasztó anyag (cianoakrilát) számos negatívumot foglal magában:
    1. a ragasztó kötése (polimerizációja) közben keletkező gőz csípő, égető érzést okozhat sértve a szaruhártyát
    2. nem ritka eset a bőrt érintő irritáció és allergia sem, ami jelentkezhet pirosodással, duzzanattal, hámlással (és ezek nem feltétlenül mindkét szemen).
    3. mivel ettől ragad a ragasztó, ezért a „hipoallergén” termékek is tartalmazzák kisebb mennyiségben (sajnos nem nyújt 100%-os megoldást)
  • tartóssága egyénfüggő, töltésre 2-4 hetente érdemes sort keríteni. Normál esetben a ragasztó élettartama a saját szempilla elhullajtásáig él, de mechanikai inger (pl dörzsölés, alvás, …) hatására lepattanhatnak a természetes szálról.

De hogy jót is mondjak róla: szinte mindenkinek elérhető a vágya, készíthető természetesebb és drámaibb megjelenés, hosszabb vagy dúsabb hatás, mindez a műszálak ívétől, vastagságától, és mennyiségétől függ – na meg a természetes szempillák állapotától. Ha nem okoz problémát viselője számára, évekig viselhető!

Sajnos viszont sokan tapasztalják meg a negatívumokat és keresnek hasonló alternatívát tekintetük kiemelésére.

A szempilla dauer sem maradt meg régi mivoltában és – hála a közösségi médiának – jobban el is terjedt szempilla lifting néven. A fő különbség dauer és lifting között, hogy a felhasznált anyagok lifting esetében nem a teljes szempilla hosszt éri, nem érintkezik a szemhéjjal és a szempilla szálak végével sem, lényegében így csupán egy tőemelést végzünk el.

Bátrabbak otthon is megpróbálhatják, de nem ajánlatos, mert csak az eljárás végeredménye természetes! Egy igen komoly kémiai reakció megy végbe, semmiképp sem természetes maga az eljárás. A szembe kerülő vegyszer pedig akár maradandó szaruhártya károsodást is okozhat.

Szempilla liftinget végezhetünk felső és alsó szempilla soron is, és egyidejűleg elvégezhető a pillák festése is. 60-75 perc alatt készen van, a tartóssága akár 6 hét is lehet! Sminkelhető, mértékkel dörzsölhető, könnyedén tisztítható. Látványban viszont sok múlik a természetes szempillák hosszán és dússágán.

Köszönöm, hogy végig olvastad, ha érdekesnek találtad a posztot bátran oszd meg ismerőseiddel is!

Olvass bővebben kezeléseinkről

Olvass bővebben kezeléseinkről

Szempillafestés

Szempilla lifting

InLei Lash Filler

Műszempilla